Animaatioblogi

Tämän blogin aiheena ovat animaatiot: uudet elokuvat, nostalgiset tv-sarjat, dvd-julkaisut, animaatioiden tekijät... kaikki animaatioihin liittyvä.

keskiviikko 6. lokakuuta 2010

Karhuherra Paddington

Brittiläisen Michael Bondin luoma karhuhahmo Paddington on esiintynyt kirjojen lisäksi myös kolmessa animaatiosarjassa. Tekeillä on myös elokuva, jonka on suunniteltu valmistuvan vuodeksi 2014. Vuonna 2008 Paddington täytti muuten jo viisikymmentä vuotta.

Paddington on Perusta kotoisin oleva karhu, joka on asettunut asumaan Brownin perheen luo Lontooseen. Paddington on pukeutunut punaiseen hattuun ja takkin ja kantaa mukanaan matkalaukkuaan. Hänen herkkuaan ovat marmeladivoileivät. Hän on optimistinen ja hyvää tarkoittava karhu, mutta onnistuu yleensä sotkemaan asiat ja ajautuu näin ongelmiin.
Vuosina 1975-1984 tehtiin nukkeanimaatiota nimeltä Paddington. Viisiminuuttisia jaksoja valmistui 56. Lisäksi vuosina 1980-1986 tehtiin kolme parinkymmenen minuutin mittaista lyhytelokuvaa, Paddington Goes To The Movies, Paddington Goes to School ja Paddington’s Birthday Bonanza.Animaatio tehtiin FilmFair studiolla Englannissa. Sen toteutus on melko erikoinen, Paddington on nukke, mutta muut hahmot ja taustat ovat pahvia. Sarjan omalaatuisesta ulkomuodosto on kiittäminen animaattori Ivor Woodia. Sama studio on tehnyt myös nukkeanimaation Vompelit (The Wombles). Animaatiota on esitetty Suomessa ensimmäisen kerran vuonna 1976 nimellä Karhuherra Paddington.

Amerikkalaisen Hanna-Barberan Paddington sarja valmistui vuonna 1989 ja sitä tehtiin ainakin 13 jaksoa. Sarjaan lisättiin uusi hahmo, amerikkalaispoika David joka on Brownin lasten serkku.

Piirrossarjaa Karhuherra Paddington (The Adventures of Paddington Bear) tehtiin vuosina 1997-2001. Ranskalais-Kanadalaisessa sarjassa on 117 jaksoa, tai vaihtoehtoisesti 39 pidempää jaksoa jotka sisältävät kolme tarinaa. Sarjaa olivat tekemässä Cinar, Protécréa ja Busy Bear Productions. Sarjaa on esitetty Tv2:lla pidempinä jaksoina ja Paddingtonin suomalaisena äänenä toimi Mikko Kivinen.


Sub Juniorilla alkaa Lokakuun 25 päivä Karhuherra Paddingtonin seikkailut. Ilmeisesti kyseessä on uusin piirrossarja, mutta toisaalta kuvassa oleva nalle ja tekstin korostus "perustuu alkuperäiseen karhuhahmoon" viittaisi enemmän ensimmäiseen sarjaan.

Yhtäkään Paddington-animaatioista ei ole julkaistu Suomessa dvd:llä.

12 kommenttia:

Euva kirjoitti...

Paddington herra on kyllä symppis karhu. Nuo nukkeanimaatio-sarjat oli kyllä minulle entuudesta tuntemattomia. Tai en tiedä, jotenkin etäisesti tutulta se näyttää... Hassu tuo tyyli, että Paddington on pehmoinen nallenukke ja muut pahvia Mutta yllättävän hyvin se näyttää toimivan. Harmi, että meikällä ei näy Sub Juniori, jos se nyt on tuo sarja, mitä aikovata näyttää.

Tuo 89' tehty animaatio näyttää taas vähän tutummalta, mutta taaskaan en juuri sitä muista... Mahdollisesti joskus pentuna sitä olen katsonut (jos sitä nyt on Suomessa esitetty? :D).

Uusin sarja onkin sitten tuttuputtu. Ihan veikeä sarja on. Joskaan en oikein tajunnut, miten Paddington oli toisessa jaksossa niiden Brownien luona ja toisissa jaksoissa sen jonkun vanhemman herran? Niissä toisissa jaksoissa karhu ja herra usein seikkailivat jossain ties missä. Tykkäsin enemmän niistä jaksoista, joissa oltiin kotona Brownien luona.

Ja elokuva tulossa? Mitähän mahdaa olla luvassa. Ensimmäisenä tuli mieleen, että kenties 3D-animaatiota, kun Yogi-karhustakin sellainen tehtiin.

NoJopas kirjoitti...

Ei ollut minullekaan tuo nukkeanimaatio tuttu vaikka sitä on Suomessa esitetty. Noita missä on nukkehahmot ja pahvitaustat on kyllä nykyään muitakin, mutta se että myös ihmiset ovat pahvihahmoja on jo aika erikoista. Mutta ihan hyvin näytti toimivan.

Hanna-Barberan sarjasta löytyi tosi vähän tietoa, en tiedä onko sitä esitetty Suomessa. En ainakaan itse muista.

Viimeistä sarjaa olen minäkin katsonut.

Elokuvaa on ilmeisesti suunniteltu aika kauan ja valmistumisvuotta siirretty eteenpäin. Paddington olisi siinä animaatiohahmo, muut ihmisnäyttelijöitä.

Anonyymi kirjoitti...

Teetkö kenties joskus juttua noista mainitsemistasi Vompeleista? Olen kirjaston lastenosastolla nähnyt vompelikirjoja ja niissä hahmoissa on jotain häiritsevän tuttua. En vaan millään muista olenko kenties joskus nähnyt sarjaa telkkarista.

Sanni Käheä

NoJopas kirjoitti...

Vompeleita on joskus esitetty Suomessa, mutta en ole ihan varma oliko nimi tosiaan Vompelit, niinkuin kirjoissa. Joskus aion selvittää asian ja kirjoittaa sarjasta, se näyttää ihan hauskalta.

Euva kirjoitti...

Mä oon jotenkin aika epävarman varma, että sitä Hanna-Barberan sarjaa olisin nähnyt... Nimittäin silloin, kun uusin Paddington alkoi pyörimään ajattelin, että onpa oudon näköisesti piirretty (=eri tyylillä, kuin vanha sarja). Nopeasti kuitenkin kai turruin uudentyyliseen nalleen ja koko vanha sarja unohtui. Mutta voi edelleen olla, että muistan ihan väärin. :P

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä tuota Hanna-Barberan sarjaa on Suomessa ainakin VHS-kasettina julkaistu,koska meiltä löytyy yksi kasetti,jossa on muistaakseni 3 jaksoa :) En sitten tiedä onko kyseistä sarjaa koskaan Suomen Tv:ssä esitetty,mutta kyllä se Suomeen on ainakin myyntivideoiden muodossa rantautunut :D

Anonyymi kirjoitti...

Castle Communicatios aka. Castle Video (ja usein leima Sesame Video) julkaisi ainakin yhden kasetin 90-luvun loppupuolella Karhuherra Paddigtonin vanhaa piirrettysarjaa edesmenneen Pauli Virran dubbauksella (sen ajan Paulin tyyliin muistaakseni sarjassa ei naisäänenä toimineen Elise Langenojan lisäksi muita ollutkaan, eli kahden hoitivat kaikki mies- ja naisroolit, molemmat äänet tuttuja muunmuassa Golden voicenkin aiemmin dubbaamista Ville Vallattomista). Valitettavasti olen aikanaan pannut oman videoni kierrätykseen, mutta se oli kovassa käytössä, kun olin pieni. Katsoin nonstoppina ja aika hyvin ääni ja jotkin tapahtumat ovatkin jääneet mieleen, olisin mielelläni tosin halunnut nähdä kasetin vielä kerran. Täytyy tarkkailla kirppareita. Siitä en ole varma, onko vanhaa (Nelvanan?) piirrettysarjaa näytetty Ylellä, ym. mutta vhs:llä tosiaan on ainakin.

Anonyymi kirjoitti...

(jatkoa edelliseen, jaoin kommentin kahteen ettei tulisi liian pitkä ja korjauksena siis Hanna-Barberan Paddington, ei tosiaan Nelvanan :).)
Langenoja ja Virta ovat aika tuttu kaksikko monelle (tai ainakin äänellisesti ;)) 90-luvulla vhs-julkaisuja katsoneille, muunmuassa Eukko-Pikkurilli kaksikon tekele, myös Matka maailman ympäri 80 päivässä -sarjasta tehty lyhennelmäelokuva on Paulin dubbaama ja niinikään siinä on Paulin lisäksi myös Langenoja joka hoitaa ainakin prinsessa Romin ja Ticon äänet ja muistaakseni jonkun miesroolinkin (tietysti Ticon lisäksi). Elokuvassa on onneksi myös muita näyttelijöitä esin. sarjassa olleet loistavat näyttelijät Heikki Määttänen ja Eero Saarinen, joskaan Määttäsen ääntä ei hyödynnetä yhtä laajasti, kuin Ylen toteutuksessa (mm. Transferia näyttelee joku toinen). Pahimmillaan eli lähinnä alkuaikoina Pauli veti kaikki roolit itse, joista karmaisevimpia esimerkkejä ovat YouTubenkin säilyneet Blufferit-pätkät, ilmesesti alkuaikojen kankeutta mihin voinee suhtautua pieni hymynpoikainen suupielessä. Myöhemmin hän tekikin jo kiitettävää työtä. Vaikka Pauli viimevuosina vähensikin esiintymistään piirretyissä (kaiketi sairautensa takia), Langenojan ääntä voi kuulla melko tuoreissakin elokuvissa ja sarjoissa. Yllätyin itsekin, kuinka monessa animaatiossa myös 2000-luvun puolella Langenoja onkaan näytellyt. Hänen uudemmista esiintymisistään näkyy olevan melko paljon tietoa myös netissä, mutta vanhat Pauli Virta -ajat ovat näemmä jääneet nettiajan varjoon pölyisten vhs-kasettien vähentymisen myötä.

NoJopas kirjoitti...

Jokin aika sitten taisin törmätä Paddington-videoon kirpparilla. Ei vaan tullut ostettua. Joskus otan asiaksi pönkiä kirppareiden videoita kunnolla ja etsiä tälläisiä vähän harvinaisempia vhs-tuttavuuksia.

Tuon Matka maailman ympäri-elokuvaversion lainasin aikoinaan kirjastosta, kun sarjaa ei vielä oltu julkaistu dvd:llä. Todella oudolta tuntui dubbaus kun oli tottunut tv-sarjan ääniin. Oli jännä kuulla Määttästä Passepartoutna, kun taas sarjassa hän vetää ihan eri rooleja. En muista enää millainen ero Saarisen rooleissa on, onko elokuvaversio vedetty samaan tasoon kuin sarja vai ei.

Anonyymi kirjoitti...

Tosiaan, olin niin tottunut videon dubbaukseen, että unohdin Jarmo Kosken vetäneen Paspartoutin roolin, joten itseäni se ei kamalasti häirinnyt, vaikka sarjaa olinkin aiemmin seurannut. Kosken muut roolit korvasikin sitten itse Pauli Virta (ja joitakin Saarisenkin rooleja). Mielestäni Saarinen vetää ihan rutinoituneesti Foggin roolin myös elokuvaversiossa, joka kyllä muuten on vähän turhan karsittu juonen kannalta.

Anonyymi kirjoitti...

Känsälän laulut leffaversiossa eivät kylläkään vedä vertoja sarjan suomenekilisille lauluille.

NoJopas kirjoitti...

Elokuvaversio on kyllä tahdiltaan aivan huikea kun maailma kierretäänkin noin tunnissa. :D Mutta itseä se auttoi muistamaan sellaisia kohtia joita ei omilta tv-nauhoituksilta silloin löytänyt.

Lauluja oli vaikea sulattaa kun muisti niiden "oikeat" sanat ulkoa ja elokuvassa laulettiin ihan väärin. :D

Youtubesta löytyy intro: http://www.youtube.com/watch?v=ud12SoB7sWk

Ei huono, mutta kun on tottunut tv-sarjaversioon niin tuo kuulostaa vähän joltain pilaversiolta. Varsinkin alussa kun lauseet eivät tunnu olevan edes oikean mittaisia. :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...