Animaatioblogi

Tämän blogin aiheena ovat animaatiot: uudet elokuvat, nostalgiset tv-sarjat, dvd-julkaisut, animaatioiden tekijät... kaikki animaatioihin liittyvä.

sunnuntai 24. lokakuuta 2010

Panda, Panda!

Vuosina 1972 ja 1973 Isao Takahata ohjasi kaksi lyhytelokuvaa, joiden käsikirjoituksen oli tehnyt Hayao Miyazaki. Myöhemminhän tämä kaksikko perusti menestyneen Studio Ghiblin. Puolituntiset lyhytelokuvat kertovat Mimiko-tytöstä jonka kotipihaan tupsahtaa eräänä päivänä Panda-isä poikansa kanssa. Nämä kaksi lyhäriä (Panda kopanda ja Panda Kopanda: Amefuri Circus no Maki) on usein yhdistetty pitkäksi elokuvaksi, näin myös Suomessa. Panda, Panda! julkaistiin dvd:llä Lokakuussa 2010.

Juoni
Mimikon isoäiti lähtee matkalle ja Mimiko jää yksin kotiin. Reipas tyttö pärjää hyvin yksinkin, mutta ilahtuu silti kun tapaa Panda-isän ja tämän pienen pojan. He ovat karanneet eläintarhasta ja ihastelevat Mimikon talon ympärillä kasvavaa bambu-metsää. Kun isäpanda kuulee ettei tytöllä ole äitiä eikä isää, ryhtyy Panda-isä Mimikollekin isäksi. Mimiko taas haluaa olla äiti pienelle pandalle, jolle antaa nimen Pikkanen. Niin kolmikko alkaa asuttaa taloa. Eläintarhasta tullaan lopulta etsimään karanneita pandoja, mutta kaikkia tyydyttävä ratkaisu löydetään kun Isä-Panda alkaa käydä eläintarhassa töissä ja palaa illaksi kotiin Mimikon luo.

Eräänä päivänä talosta löytyy pieni Tiikeri. Se on karannut sirkuksesta, mutta palaa sinne seuraavana päivänä takaisin äitinsä luo. Mimikon ja pandojen uusi ystävä joutuu pian vaaraan, kun sade nostattaa tulvan ja sirkuksen eläimet jäävät veden saartamiksi junavaunuihin. Panda-isä päästää eläimet pinteestä, mutta Pikkanen ja pikku Tiikeri onnistuvat saamaan junan matkaan ja se huristaa pois kiskoilta ja risteilee vedenalaisessa kaupungissa. Taas Panda-isä pelastaa tilanteen ja pysäyttää junan.


Elokuva on juoneltansa melko löyhä, hyväntuulinen seikkailu. Tarina etenee tapahtumasta toiseen sen persoonallisten hahmojen kannattamana. Näin on varsinkin ensimmäisessä osassa, joka vasta esittelee hahmot. Toinen osan alussa on vaikutteita Kultakutri ja kolme karhua -sadusta ja kun Mimikon ja Pandojen kotiseutu alkaa tulvia, he saavat päämäärän jota kohti tarina lähtee etenemään ja elokuvan lopussa pääsee jopa hieman jännittämään.

Käsikirjoituksen lisäksi Miyazaki suunnitteli hahmot ja kuvakäsikirjoituksen ja animoi joitain kohtauksia. Panda, Pandasta! on löydettävissä viitteitä Miyazakin myöhempiin elokuviin.


Mimiko on optimistinen ja innokas tyttö, hyvin samankaltainen kuin moni myöhempi Miyazakin tyttöhahmo. Ulkonäöllisesti Mimiko muistuttaa hyvin paljon Peppi Pitkätossua, ja Pepin tapaan hän asuu yksin, on koko kyläyhteisön tuntema ja eikä tunnu pelkäävän juuri mitään, murtovarkaitakin hän odottaa vierailulle innoissaan.


Samankaltaisuudet eivät ole sattumaa. Miyazaki ja Takahata olivat tehneet jo melko pitkälle edenneitä suunnitelmia Peppi Pitkätossusta kertovasta tv-sarjasta, mutta kun he matkustivat Ruotsiin tapamaan hahmon luojaa Astrid Lindgreniä, kirjailija ei antanutkaan lupaa animaatio tekemiseen. Peppi Pitkätossu sarjaa ei siis tehty, vaan kaksikon seuraava animaatio olikin Panda, Panda!


Peppi-animaatiosta kehittyi siis Panda, Panda! jonka taas on nähty vaikuttaneen Miyazakin Naapurini Totoro -elokuvaan. Panda-isässä ja Totorossa on samoja piirteitä ja Mimiko voisi hyvinkin olla ensimmäinen versio Totoron sisaruksista, joita alunperin piti olla elokuvassa vain yksi.

Sekä Takahatan että Miyazakin faneille Panda, Panda! on mielenkiintoinen näyte miesten urasta ennen studio Ghibliä ja toki se toimii myös ilman että sen taustoista mitään tietää. Elokuva onkin esitetty Sub Juniorilla, joten sen on uskottu viihdyttävän myös tämän päivän lapsia. Dvd-julkaisulta ei löydy alkuperäistä ääniraitaa, vain suomidubbi jossa Isä-Pandan roolin vetää Jarmo Koski.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Täähän tuli viime jouluna tai ainakii joku niist tuli ylelt... :D

Anonyymi kirjoitti...

harmi vaan kun ei ole enempää tehty tätä sarjaa, meidän 1.6vuotias tyttö tykkää tosi paljon!! oon etsinyt joka paikasta jatkoa, mutta nyt selvis että turhaan!

Sipu Raksu kirjoitti...

Onko sinulla tämä elokuva??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...