Mieleen hiipivät muistot
Laulun tuon kuullut oon
Kerran joulukuun aikaan
Sylissään mua lohduttaa
Ratsut yönselkään kiiruhtaa
Haamut menneisyydestäin
Kai tanssii muistoissain
Kaukaa niin, jostakin
Hehkuu muistojen liekki
Polttaen sieluain
Miksen voi sitä muistaa?
Laulun tuon kuullut oon, kerran joulukuun aikaan
Vuonna 1997 valmistuneen Fox Animation studion Anastasia -elokuvan ohjasivat Don Bluth ja Gary Goldman.
Elokuvan lähtökohdat ovat todellisissa tapahtumissa ja henkilöissä, mutta tarina on kuvitelmaa. Venäjän tsaari Nikolai II perheineen murhattiin vallankumouksen yhteydessä ja sen jälkeen huhut jonkun perheenjäsenen pelastumisesta ovat eläneet sitkeitä. Myös tsaariperheen kanssa tekemisissä ollut munkki Rasputin on jäänyt elämään huhuissa ja tarinoissa, jopa Boney M:n discobiisissä.
Historian kanssa tällä elokuvalla on siis aika vähän tekemistä ja toisia tämä seikka häirisee enemmän, tosia vähemmän. Itse yritän elokuvaa katsoessani unohtaa sen historiallisen pohjan tai pohjattomuuden ja asennoitua siihen satuna.
Tässä tarinassa munkki Rasputin oli Venäjän vallankaappauksen takana. Hän jopa myi sielunsa paholaiselle onnistuakseen suunnitelmissaan tappaa tsaariperhe. Palatsiin hyökätään, mutta perheen nuorin tytär Anastasia pääsee pakoon, vaikka Rasputin yrittää saada hänet kiinni vielä ulkona jäällä. Rasputin kuitenkin vajoaa jokeen ja Anastasia jatkaa pakoaan. Hän menettää muistinsa kaatuessaan ja viettää lapsuutensa orpokodissa. Vartuttuaan Anjaksi nimetty Anastasia lähtee etsimään perhettään apunaan vain avain jossa on teksti yhdessä Pariisissa.
Anastasia saa vinkin Dimitristä, joka voisi järjestää hänelle matkan Ranskaan. Dimitri ja Vladimir etsivät tyttöä joka esittäisi kadonnutta Anastasiaa tämän isoäidille, joka on luvannut palkkion pojantyttärensä löytymisestä. Anja suostuu miesten suunnitelmaan ja he lähtevät matkaan kohti Pariisia.
Dimitri ja Vladimir opettavat Anjalle asioita Anastasiasta ja tsaariperheestä ja Anja ja Dimitri ihastuvat. Samaan aikaan Rasputinin paholaiselta saama taikakalu alkaa herätä. Rasputin on jäänyt mätänemään jonnekin elämän ja kuoleman välille, koska ei ole onnistunut tehtävässään tappaa tsaariperhe. Nyt hän lähettää pikku piruja Anastasian perään ja ne yrittävätkin tappaa tytön sekä juna- että laivamatkan aikana.
Anja pääsee ehjänä Pariisiin ja onnistuu lopulta myös tapaamaan isoäidin, ja he molemmat tunnistavat toisensa, varsinkin kun Anjan avain sopii soittorasiaan, jonka isoäiti oli antanut Anastasialle aikoinaan lahjaksi. Dimitri ei usko mahdollisuuksiinsa saada tsaarin tytärtä itselleen ja häipyy. Rasputin yrittää vielä kerran tappaa Anastasian, mutta Dimitri tulee hätiin. Anastasia murskaa Rasputinin amuletin ja lähettää samalla ukon lopullisesti helvettiin. Rakastavaiset saavat toisensa ja Anastasia tietää vihdoin kuka on.
Rahassa mitattuna Anastasia on Don Bluthin (mm. Rouva Brisby ja hänen salainen maailmansa (eli Secret of NIMH), Fievel matkalla Amerikkaan ja Maa aikojen alussa) menestynein elokuva.
Anastasian oli tarkoitus haastaa Disney, joka vielä vuonna 1997 hallitsi animaatioteollisuutta Amerikassa lähes yksinvaltiaana. Tässä Anastasia animaation laadukkuuden puolesta onnistuukin kelvollisesti ja moni animaatioita vähemmän harrastava on erehtynyt luulemaan sen olevan yksi Disneyn klassikoista. Mutta onhan sekä Bluthilla että Goldmanilla takanaan työvuosia Disneyanimaattoreina.
Vaikka elokuvassa on paljon lauluja ja sekä puhuvia että puhumattomia eläinhahmoja, siitä voi aikuinenkin löytää kiinnostavia näkökulmia. Ehkä elokuva tarjoaa aikuiselle jopa enemmän kun ainakaan ihan pienille lapsille. Rasputin voi olla lapsille liiankin pelottava, aikuisille taas enemmänkin huvittava. Elokuva on kuitenkin visuaalisesti kaunis, se oli Oscar ehdokkaana kahdessa musiikki-kategoriassa ja tarinakin voi herkistää kun siihen on asennoitunut oikein.
Anastasia on julkaistu Suomessa sekä videolla että dvd:llä. Dvd:ltä löytyy jopa kaksi dokumenttia elokuvan tekemisestä.
Vuonna 1999 ilmestyi Rasputinin lepakko-kumppanin ympärille kasattu elokuva Bartok suurenmoinen. Ihme kyllä myös jatko-osan ohjasivat Bluth ja Goldman.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti