Animaatioblogi

Tämän blogin aiheena ovat animaatiot: uudet elokuvat, nostalgiset tv-sarjat, dvd-julkaisut, animaatioiden tekijät... kaikki animaatioihin liittyvä.

sunnuntai 8. elokuuta 2010

Muumien maailma

Uuden Muumi ja punainen pyrstötähti -elokuvan myötä puolalainen tv-sarja Opowiadania Muminków on taas ajankohtainen. Sarjaa tehtiin Se-Ma-For animaatiostudiolla vuosina 1978–1982. Se noudattelee tarkasti Tove Janssonin muumikirjojen ja -sarjakuvien tarinoita, ja Janssonia konsultoitiin sarjaa tehdessä.


Se-Ma-For -studion sarjoista Suomalaisille ovat tuttuja myös nukkeanimaatiot Nalle Luppakorva ja Pikku Nallen seikkailut. Myös muumit ovat nukkeja, tosin vain puolikkaita ja ne on animoitu pala-animaatioiden tapaan. Hahmot liikkuvat lasilevyille maalattujen taustojen välissä.


Yhden jakson pituus oli n.10 minuuttia ja tämän mittaisia jaksoja tehtiin 78. Hahmoilla ei ollut omia näyttelijöitä, vaan tarinaa kuljetti yksi kertoja. Englannissa sarja oli hyvin suosittu, mutta sitä leikattiin lyhemmäksi, vain viiden minuutin osiksi ja jaksojen määräksi tuli 100.

Suomessa sarjaa esitettiin ensi kerran vuonna 1984. Sarjaa esitettiin aluksi ilmeisesti puolaksi, mutta se käännettiin myös suomeksi Harri Hyttisen toimiessa kertojana. Sarja kulki nimellä Muumilaakson tarinoita, mutta tämä nimi vakiintui myöhemmin toiselle, nykyään Suomessa puolalaisia "huopamuumeja" tunnetummalle, japanilaisella muumisarjalle.


Muumien maailma -nimen sarja sai vasta tehdessään uuden tulemisensa Suomen televisioon vuonna 2007. Filmkompaniet oli saanut levitysoikeudet pitkän odotuksen jälkeen ja sarjaan tehtiin uusi käännös ja siihen äänitettiin pelkän kertojan tilalle hahmojen dialogi.

Jaksot saivat ensiesityksensä Sub Juniorilla. Sarjaa on esitetty myös Mtv3:lla, tosin ruotsiksi puhuttuna. Ruotsiksi sarjaa tullaan esittämään tänä syksynä myös FST:llä.


Muumien maailmaa on julkaistu kuudella dvd:llä ja neljä ensimmäistä dvd:tä on pakattu myös peltiseen boksiin. Hiljattain sarjaa on alettu julkaista uudelleen dvd:llä ja se palasi viime keväänä myös televisioon. Pmmp-yhtye teki sarjaan uuden tunnusmusiikin.


Vuonna 2008 ilmestyi sarjan jaksoista kokoon leikattu elokuva Muumi ja vaarallinen juhannus. Muumi ja punainen pyrstötähti on ensi-illassa tänä syksynä ja siihen on uuden leikkauksen, äänityksen, dialogin ja restauroinnin lisäksi lisätty myös 3D. Sarjan muokkaaminen elokuviksi ei kuitenkaan ole uusi idea, vaan siitä on koottu kaksi muumielokuvaa jo vuosina 1983 ja 1986.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...