Animaatioblogi

Tämän blogin aiheena ovat animaatiot: uudet elokuvat, nostalgiset tv-sarjat, dvd-julkaisut, animaatioiden tekijät... kaikki animaatioihin liittyvä.

maanantai 23. elokuuta 2010

Lady Oscar



Lady Oscar tai The Rose of Versailles (Versailles no bara) on yksi animesarjoista joita Suomessa 1990-luvulla sai kerätä videoina.

Japanilainen tv-sarja on valmistunut vuonna 1980 ja siinä on 40 jaksoa. Se perustuu Riyoko Ikedan mangaan, joka sekoittaa todellista historiaa ja kuvitteellisia henkilöitä ja tapahtumia 1700-luvun Ranskassa. Tarinan päähenkilö on Oscar François de Jarjayes, joka miehen nimestä ja tavoista huolimatta on oikeasti nainen.


Kenraali Jarjayesillä on viisi tytärtä, ja hän toivoo kovasti poikaa. Kun kuudeskin lapsi on tyttö, isä päättää antaa tälle pojan nimen ja kasvattaa poikana. Oscarista tulee lopulta sotilaskomentaja ja hänen tehtävänsä on huolehtia Ranskan hovin turvallisuudesta. Oscar toimii Marie Antoinetten henkivartijana. Vaikka he ovat samanikäset, he ova luonteiltaan aivan erilaiset. Hovissa on tiedossa, että mieheltä vaikuttava Oscar on oikeasti nainen, ja siellä hän liikkuu luontevasti kahden sukupuolen välillä, tosin itse hän viihtyy enemmän miehenä.


André Grandier on Oscarin lapsuudenystävä ja tietää Oscarin olevan nainen. Hän on syvästi rakastunut Oscariin, mutta koska André ei ole Oscarin tavoin aatelinen hän pitää tunteensa piilossa. Oscar kyllä aavistaa ystävänsä todelliset tunteet, ja lopulta he päättävät mennä naimisiin. He eivät kuitenkaan ehdi saada toisiaan.

Oscarilla on tunteita myös Ruotsalaista kreiviä, Hans Axel von Ferseniä kohtaan. Tämä puolestaan rakastaa Marie Antoinettea, joka on tahollaan naimisissa ja ei siksi voi vastata kreivin tunteisiin vaikka haluaisi. Romantiikkaa tästä sarjasta ei puutu.


Oscarin uskollisuus hovia kohtaan joutuu koetukselle kun kansaa sorretaan ja ihmiset näkevät nälkää. Niinpä Oscar ja André osallistuvat Ranskan vallankumoukseen, vaikka Oscar onkin aiemmin palvellut kuninkaallisia. Molemmat kaatuvat taistelussa, vallankumous onnistuu ja kuninkaalliset vangitaan ja lopulta teloitetaan. Sarjan loppua ei siis voi kuvailla lauseella "Ja he elivät onnellisina elämänsä loppuun saakka." Päinvastoin.


Sarja on tehty Tokyo Movie Shinsha -studiolla. Studio on perustettu jo vuonna 1946 ja sen sarjoja ovat mm. Sherlock Koira, Lupin III ja Taikasoturit (Magic Knight Rayearth). 1960-1970-lukujen vaihteessa studio teki piirrossarjan muumeista. Lady Oscarin ovat ohjanneet Tadao Nagahama ja Osamu Dezakin.

Vuonna 1990 jaksoista tiivistettiin elokuva Love till the End. Suomessa sarjaa on julkaistu suomeksi dubattuna kolmella videolla Upseeri ja prinsessa, Salajuonia ja naamiaisia ja Eläköön uusi kuningas.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ufh saksankielinen intro ei kyllä pure...kuullut sen aidon ja alkuperäisen joka niin sydäntäriipii kauneudessaan kun sen kuulee. Voi Oscar~

Ja hieno blogi! Löysin sattumalta kun piti etsiä Tonttujen Kutsu-elokuvasta lisätietoa..täytyy aktiivisemmin seurata :)

Nopeasti plärättynä en huomannut erästä sarjaa täällä kuin Fievel(-hiiri) jolla oli monta monituista elokuvaa ja taisi jonkinlainen tv-sarjakin olla.

NoJopas kirjoitti...

Tähän hätään en valitettavasti löytänyt Lady Oscarin japaninkielistä tunnaria, joten piti tyytyä saksalaiseen.

Fievelistä ei ole vielä kirjoitettu juuri mitään, joku maininta Don Bluthin ohjaamien leffojen kohdalla voi olla.

Fievelistä on tosiaan tehty Bluthin ohjaaman Fievel matkalla Amerikkaan -elokuvan jälkeen parit jatko-osat ja tv-sarja. Ainakin ensimmäisestä elokuvasta ja tv-sarjasta aion kirjoittaa.

Jos innostun esittelemään animaatiohiiriä joskus, (niinkuin olen listannut kettuja ja kissoja) niin Fievel pääsee tälle listalle varmasti.

Anonyymi kirjoitti...

Pidän tästä sarjasta kovasti ja siksi minua ihmetyttääkin, että oikeasti 40 osaisesta sarjasta ei ole suomeksi tehty kuin vaivaiset 3. Tuntuu epäreilulta, että ensin annetaan toivoa jostain sarjasta, mutta sitten ei vaivauduta tekemään loppuun asti.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...