Animaatioblogi

Tämän blogin aiheena ovat animaatiot: uudet elokuvat, nostalgiset tv-sarjat, dvd-julkaisut, animaatioiden tekijät... kaikki animaatioihin liittyvä.

tiistai 31. elokuuta 2010

Muistoja Muumilaaksosta

Muumit tulevat taas. Japanilainen Tanoshii Mūmin Ikka -sarja valmistui vuosina 1990–1991 ja sen esittäminen alkoi Suomessa jo elokuussa 1990. Sen jälkeen se on uusittu useasti, viimeisin uusintakierros alkoi vuonna 2008.Muistan katsoneeni lapsena montaa piirrossarjaa tai elokuvaa, joko tv:stä tai videolta ja kuinka niistä poimittiin aiheet leikkeihin.

Mutta Muumilaakson tarinoista muistan poikkeuksellisesti myös sen kun sarja alkoi. En tiedä kuinka uutta muumi-piirrettyä vuonna 1990 hehkutettiin, mutta jostain äitini oli saanut siitä tietää ja kertoi että tv:stä alkaa muumit. Minulle on jäänyt myös mieleen, että äitini hieman epäili olisiko sarja kummoinen, koska hän itse oli lapsena katsonut muumisarjaa, jossa näyttelijät esiintyivät muumipuvuissa eikä ollut pitänyt siitä.

Äiti nauhoitti meille monia sarjoja ja elokuvia videokaseteille ja siitä olen ollut todella kiitollinen. Myös ensimmäinen jakso muumeista nauhoitettiin, mutta kasetille jolla oli sekalaisesti muitakin piirrettyjä. Ilmeisesti ensimmäinen jakso kuitenkin vakuutti sekä äidin että tyttäret koska jo toisesta jaksosta eteenpäin muumit saivat omat kasettinsa. Muumikasetteja katsottiinkin ahkerasti vuosikausia. Varsinkin jos sattui sairastumaan oli aika laittaa muumi-video pyörimään.
Lukuisten uusintojen ja videoiden kelaamisen jälkeen tarinoiden käänteet ovat jääneet mieleen vuorosanoja myöten. Muistan silti ensimmäisestä esityskerrasta sen kutkuttavan jännityksen kun nukkuva muumiperhe esiteltiin ensimmäisessä jaksossa (Ei koskaan tiedä kenet muumitalosta löytää nukkumasta...) ja että aluksi luulin Muumipappaa ja Muumimammaa isovanhemmiksi (luulin että muumiperhe oli hieman kuin Titi-nallen klaani, molempien talokin oli sininen ja monikerroksinen) ja sen kuinka serkkuni spekuloi Mörön olevan ehkä Taikuri valepuvussa. Meitä molempia kummastutti kuitenkin mörön jättämät jalanjäljet.Olisi hauska muistaa miltä tuntui kun aavelaiva ensimmäistä kertaa vyöryi sumusta kohti muumien laivaa, tuntuiko kultakala -jakso myös lapsena hieman haikealta tai yllätyinkö kun merestä löytyneistä siemenistä kasvoi kun kasvoikin viidakko muumitalon ympärille. Huomasinko lapsena että muumien ulkomuoto ja animointi on hieman erilaista eri jaksoissa? Rakastuinko jo silloin sarjan musiikkeihin?


Nyt kun muumit taas uusitaan, saa joku kokea nämä seikkailut ihka ensimmäistä kertaa, ja todennäköisesti tulee palaamaan niiden pariin uudelleen ja uudelleen. Ja me sarjan vanhat ystävät pääsemme taas kerran nauttimaan Muumilaakson väen edesottamuksista.

Muumilaakson tarinoita, joka arki-aamu Tv2:lla.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mitä Muumeista on jäänyt mieleen...

Mörön ensiesiintyminen: se mikä oli pelottava. Aina kun laittoi nauhoitetun jakson pyöriin ja tiesi koska H-hetki tuli: Nipsu hiipparoimassa ulos-----hyi hirvitys! Äkkiä peiton alle piiloon ja kädet korville. En heti muista että lapsena muihin samanlaisiin kohtauksiin törmännyt minkä koki Muumeja katsoessa.

Lettukestit! Jos Muumit kerran söivät lettuja niin eikös samana iltana meilläkin sitten.

En tiedä uskaltaako sitä Muumeja nykyisellä iällä katsoa - ajatteleeko tietyt asiat nurinkurisesti ja tuhoaa lapsuudenmielikuvat hyvästä sarjastsa...Onko bloggaajalla ollut samaisia huolia?

NoJopas kirjoitti...

Ei ole oikeastaan ollut moisia huolia.

Kyllähän sitä aikuisiällä katsoo näitä jotenkin eri näkökulmasta kuin lapsena, mutta ei se minusta kuitenkaan pysty hyviä muistoja pilaamaan. Useimmat elokuvat/sarjat ovat vain parantuneet vanhetessaan. :)

Ja vaikka olisi muistanut jonkun sarjan/elokuvan olleen parempi kuin miltä se nyt vaikuttaa, niin ei se mitään. On kuitenkin niin hienoa nähdä uudelleen sellaisia animaatioita joista muistaa vain hieman. On mahtava tunne kun animaatio alkaa palautua mieleen vuosien jälkeen.

Anonyymi kirjoitti...

Mä oon kattellu muumeja koko ikäni,ja mustakin tuntuu,että ainakin muumit on vaan parantuneet vanhetessaan :) On totta,että niitä katselee nykyään (19-vuotiaana) aivan eri tavalla kuin ennen,mutta ainakin mä oon löytänyt niistä paljonkin mielenkiintosta seurattavaa,jota ei lapsena ole tullut katsottua.

Lapsena sitä vaan seuras tarinaa, eikä sen koomin miettinyt enenpää. Jotkut jaksot oli pelottavia, toiset ei.Muumimamma on jääny mieleen ihanana äitihahmona,joka muistutti myös paljon kummitätiäni ja omaa äitiäni :) Varhaislapsuudestani muistan kuitenkin vain tietyt jaksot,jotka isäni aikoinaan nauhotti VHS-kasetille.Niitä ei loppujen lopuksi ole kovin montaa,ja vaikka siskoni kanssa aloimmekin myöhemmin nauhoittamaan myös itse jaksoja,niin meiltä jäi silti joitakin jaksoja näkemättä. Olenkin jälkeenpäin hieman ihmetellyt miten on mahdollista, että meiltä jäi aina tietyt jaksot näkemättä,niin että olen vasta nuoruusvuosinani voinut sanoa nähneeni kaikki muumijaksot, vaikka niin kovin ahkerasti me muumeja ja muitakin piirrettyjä nauhoitimme :)

Mutta toisaalta on ollut myös mukava juttu,että joitakin jaksoja jäi lapsena näkemättä tai tuli nähtyä niin vähän,ettei niistä muistanut kuin hämärästi jotain :) On ainakin ollut enemmän katsottavaa näin vanhempana, jolloin aloin kiinnittämään huomiota myös moniin muihin asioihin muumeissa.Olen esimerkiksi pannut merkille,miten ihanan persoonallisia kaikki muumilaakson hahmot ovatkaan,ja miten heidän persoonansa, mielenkiinnonkohteensa,halunsa ja toiveensa on onnistuttu säilyttämään muuttumattomina kaikissa jaksoissa :) Mielenkiintoisimpia hahmoja ovat minusta Muumipeikko, Nuuskamuikkunen ja Pikku Myy. Nykyään voin myös löytää muumeista paljon kaksimielisiälauseita,joita kuunnellessa voi vain miettiä ovatko muumien suomidubbaajat todella halunneet,että muumeissa on jotain hauskuutta myös aikuisille :D Eiväthän lapset näitä lauseita esim."Tiedän mitä olit tekemässä,minäkin valvoin" tai "Uusi pyöreä muoto kiihottaa minua" ole voineet käsittää muutoin.Vanhempana olen myös löytänyt ainakin kolmesta muumijaksosta itsemurhaa hyvinkin selkeästi käsitteleviä kohtauksia/lauseita.

Mutta eivät nämä huomiot ole kuitenkaan pilanneet muumeja ainakaan minun silmissäni :) Pystyn edelleen katsomaan muumeja myös ns."lapsensilmin", kiinnittämättä huomiota kaikkeen mahdolliseen :) Mutta yksi asia,johon en voi olla nykyään kiinnittämättä huomiota (ehkä vähän liikaakin) on ero vanhojen ja uusien muumijaksojen välillä.Tokihan vanhoissakin muumeissa on piirrosjäljessä eroja joidenkin jaksojen välillä,mutta ei niin selkeästi,kuin mitä on näissä varsinaisissa uusissa ja vanhoissa jaksoissa.Mutta en nyt niitä eroja ala tässä sen enempää luettelemaan :) Kyllä ne varmasti huomaa jokainen vanhempi katsoja itsekin,mutta sen juuri muistan,että silloin kun olin vielä 9-10-vuotias ja näitä uusia jaksoja esitettiin ensimmäistä kertaa Suomessa,niin eivät ne erot minua silloin juurikaan häirinneet,vaikka eron huomasinkin :)

NoJopas kirjoitti...

Kiva lukea näin pitkä pohdinta! Olen hyvinkin paljon samaa mieltä kirjoittajan kanssa. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...