Animaatioblogi

Tämän blogin aiheena ovat animaatiot: uudet elokuvat, nostalgiset tv-sarjat, dvd-julkaisut, animaatioiden tekijät... kaikki animaatioihin liittyvä.

keskiviikko 25. elokuuta 2010

Vanha mylly

Vanha Mylly (The Old Mill) on vuonna 1937 valmistunut Disneyn lyhytelokuva. Se kuuluu Hassunkuriset Sinfoniat (Silly Symphonies) sarjaan. Lyhärin on ohjannut Wilfred Jackson, joka myöhemmin oli mukana ohjaamassa pitkiäkin Disney elokuvia, esimerkiksi Tuhkimo, Liisa Ihmemaassa ja Kaunotar ja Kulkuri.
Elokuvan alussa vanha ja jo hieman ränsistynyt tuulimylly seisoo ilta-auringossa. Myllyssä ja sen ympärillä asuu monia eläimiä ja lintuja joista osa valmistautuu yöpuulle ja osa heräilee vasta pimeän tultua. Yöllä nousee myrsky, joka riepottelee myllyä ja sen asukkaita, mutta huolimatta tuulesta, sateesta ja jopa salaman iskusta mylly kestää ja kun aamu valkenee se on hieman enemmän kallellaan mutta yhä pystyssä.


Hassunkuriset sinfoniat toimivat usein uusien tekniikoiden tai animoinnin kokeiluina, niin myös Vanha mylly. Siinä käytetiin ensimmäistä kertaa monitasokameraa, jonka avulla kuvaan saatiin lisää syvyyttä. Kameran käyttö näkyy heti ensimmäisessä kohtauksessa, jossa myllyä tarkastellaan hämähäkinseitin takaa.

Animaattorit harjoittelivat realististen eläinten animointia. Elokuvassa nähdään myös erikoistehosteita, sadetta ja salamointia, ja myllyn kuvajaisen heijastuminen vedestä. Näitä oppeja hyödynnettiin kun elokuvia Lumikki ja Seitsemän kääpiötä ja Bambi tehtiin.

Myös Vanhan Myllyn tarina oli kokeellinen. Siinä ei ole juurikaan juonta, vaan se on enemmänkin tunnelmapala, kuvaus yhdestä myrskyisästä yöstä. Sen menestys osoitti että yleisö on kiinnostunut katsomaan vitsikkäiden lyhytelokuvien ohella myös taiteellisempia animaatioita ja lumoutumaan niistä.


Vanha mylly on arvostettu lyhytelokuvia. Jo valmistuttuaan se voitti Oscarin, mutta se on myös nykypäivänä äänestetty suhteellisen korkeille sijoille kun parhaita lyhytelokuvia tai animaatioita on listattu.

Elokuva löytyy useilta dvd-julkaisuilta: Walt Disney Treasures: Silly Symphonies, Disney Satukirjasto osa 2 sekä Bambin juhlajulkaisu jossa lyhäri on extramateriaalina.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...