Animaatioblogi

Tämän blogin aiheena ovat animaatiot: uudet elokuvat, nostalgiset tv-sarjat, dvd-julkaisut, animaatioiden tekijät... kaikki animaatioihin liittyvä.

maanantai 4. tammikuuta 2010

Animaatioiden Ketut

Kettu on maailman laajimmalle levinnyt maalla liikkuva petoeläin. Se esiintyy useissa kansansaduissa, joissa se kuvataan viekkaaksi ja ovelaksi. Kettu-hahmoja löytyy myös useista animaatioista, seuraavaksi esittelyssä muutama:


Disneyn versio Robin Hoodin tarusta valmistui vuonna 1973. Alunperin tarinaa hahmoteltiin toteutettavaksi ihmishahmoilla, mutta lopulta se kerrotaan värikkäiden eläinhahmojen esittämänä. Elokuvan sankari, rikkailta ryöstävä ja saaliinsa köyhille jakava lainsuojaton Robin Hood on ovela, mutta oikeudenmukainen kettu. Myös Robin Hoodin suuri rakkaus, ylhäinen Marian-neito on kettu.


Toisen kerran Disney-klassikon päätähtenä oli kettu vuonna 1981 elokuvassa Topi ja Tessu (The Fox and the Hound). Elokuva alkaa metsästäjän ampuessa Topin äidin. Orpo ketunpoika saa holhoojakseen Hilma-muorin, joka kasvattaa kettua pienellä tilallaan. Naapurissa asuu Aatu Remunen kahden ajokoiransa kanssa, ja Topi ystävystyy ajokoira Tessun kanssa. Valitettavasti ystävävyys loppuu kun Remunen kouluttaa Tessun metsästämään, ja uhkaa ampuvansa Hilman lemmikkiketun. Muorin on jätettävä Topi luonnonsuojelualueelle, jossa tämä onnekseen tapaa toisen ketun, nimeltä Kiki.


Vuk -tarina pienestä kettupojasta on vuonna 1981 valmistunut Unkarilainen elokuva. Myös Vuk menettää perheensä metsästäjän takia, ja hänen setänsä Karak alkaa huolehtia hänestä. Vuk oppii viekkaaksi ketuksi ja kasvaa aikuiseksi. Hän tapaa tyttöketun jota metsästäjä pitää vangittuna, ja auttaa tämän pakoon. Metsästäjä tappaa myös Karakin ja Vuk päättää kostaa metsästäjälle.


Kaukametsän pakolaiset (The Animals of Farthing Wood) sarjassa eläimet joutuvat joukolla pakenemaan kotimetsästään ihmisten rakennustyömaan tieltä. Eläimet valitsevat johtajakseen ketun, joka onkin viisas ja kärsivällinen. Sarjan ensimmäiset 13 jaksoa kertovat eläinten matkasta kohti Valkopeuran puistoa. Kettu joutuu hetkeksi eroon muista, mutta tapaa silloin naarasketun. Yhdessä he liittyvät takaisin matkalaisten joukkoon. Kaksi seuraava 13. jakson tuotantokautta kertovat elämästä Valkopeuran puistossa. Näissä jaksoissa ovat mukana myös kettujen pennut.


Pieni kettu ovela (The Cunning Little Vixen) on Geoff Dunbarin ohjaama englantilainen animaatio-ooppera. Animaatio perustuu Leoš Janáčekin oopperaan joka taas perustuu 1920-luvulla julkaistuun sarjakuvaan. Animaatio on tehty BBC:lle vuonna 2003. Tässäkin tarinassa kettua vainoaa metsästäjä. Vaikka kyseessä onkin oooppera, on elokuva kuitenkin oikein hauska ja viekas kertomus. Yle on esittänyt elokuvan vuonna 2004.


Uusin kettuanimaatio on Kekseliäs Kettu (Fantastic Mr. Fox). Elokuva perustuu Roald Dahlin kirjaan ja sen on ohjannut Wes Anderson. Kyseessä on stop-motion animaatio ja animoinnin tekivät Lontoossa samat animaattorit, jotka olivat tekemässä Tim Burtonin elokuvaa Corpse Bride. Elokuva on valmistunut vuonna 2009 ja Suomen ensi-ilta on 2.4.2010.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...