Animaatioblogi

Tämän blogin aiheena ovat animaatiot: uudet elokuvat, nostalgiset tv-sarjat, dvd-julkaisut, animaatioiden tekijät... kaikki animaatioihin liittyvä.

maanantai 25. tammikuuta 2010

Sensuuria Muumilaaksossa

Muumilaakson tarinoita on esitetty Suomessa uudelleen ja uudelleen vuodesta 1991 alkaen. Suomessa ei tosin ole koskaan esitetty 104 osaisen sarjan kaikkia jaksoa. Vain 101 jaksoa on suomennettu, eli kolme jaksoa on jätetty näyttämättä.

Syy on jaksojen sisällössä. Vaikka sarjassa nähdään Mörkö, aavelaiva, Jäärouva ja monia muita pelkoa herättäviä hetkiä, kolme jaksoa ylitti rajan ja ne jätettiin sarjasta Suomessa pois.


Ensimmäinen "sensuroitu" jakso sijoittuu melko alkuvaiheeseen, Suomessa näyttettyjen jaksojen 11 ja 12 väliin. Jakson englanninkielinen nimi on Moomin Fights a Pirate. Siinä merirosvot haaksirikkoutuvat Muumilaaksoon, ja merirosvokapteeni sieppaa Niiskuneidin. Jakso on väkivaltainen, siinä mm. uhkaillaan hahmoja veitsellä.


Voice from Inside the Dead Tree sijoittuu jaksojen 48 ja 49 väliin. Siinä vanhan kelon sisältä vapautuu paha demoni, jonka Muumit saavat onneksi huijattua takaisin puun sisään. Demoni on pelottava, ja jakson alussa nähdään myös Haisuli kiusaamassa Hemulia.


The Birthday Surprise sijoittuu sarjan loppuun, jaksojen 99 ja 100 väliin. Jakson päätähti on Pikku Myy, jonka syntymäpäivää ei kukaan tunnu muistavan. Mymmeli pyytää Pikku Myytä talovahdiksi, ja Myy sotkee kokkailullaan keittiön. Mymmelille hän ei tekosiaan tunnusta, ja Mymmeli toteaa että keittiössä oli rohtoa, jota syötyään muuttuu karvaiseksi. Onneksi vaaraa ei ole, jos Myy ei ole keittiössä kokkaillut. Myyn vatsa tulee kipeäksi, ja ehkä omatuntokin kolkuttaa. Yöllä hän näkee unta muuttumisestaan hirviöksi, ja aamulla herättyään toteaa muodonmuutoksen tapahtuneen todella. Kyseessä on kuitenkin vain naamio, jolla haluttiin opettaa Myytä olemaan jatkossa valehtelematta. Lopuksi kaikki juhlivat Myyn syntymäpäivää yhdessä.

Ruotsissakaan kaikkia jaksoja ei esitetty, poikkeuksia Suomeen kuitenkin on. Puun sisältä vapautuva demoni esitettiin, mutta Ruotsissa jätettiin pois jakso Iso Jysäys, jossa Muhveli-keksijä ja Haisuli räjäyttävät vahingossa Niiskun verstaan.

Jaksojen puuttumista ei huomaa, sillä ne eivät ole osa mitään suurempaa juonikokonaisuutta. Uteliaat muumifanit voivat kuitenkin etsiä jaksot netistä. Onpa joku ne suomeksi tekstittänytkin.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...