Animaatioblogi

Tämän blogin aiheena ovat animaatiot: uudet elokuvat, nostalgiset tv-sarjat, dvd-julkaisut, animaatioiden tekijät... kaikki animaatioihin liittyvä.

sunnuntai 3. tammikuuta 2010

Pieni, sievä mehiläinen Maija

Oli kerran kauan sitten, aivan tuntematon maa.
Siellä asui mehiläinen, josta paljon puhutaan.
Ja tämän mehiläisen nimi oli Maija, tuo pieni, sievä mehiläinen Maija.
Maija lentää maailmaan, ihmeitä sen katsomaan.
On täällä tänään ystävämme Maija, pieni reipas ystävämme Maija.
Maijaa kaikki rakastavat.
Maija, Maija, Maija
Kerro tarinas.
Maija Mehiläinen (Mitsubachi Maaya no Bōken) on Japanilaisen Nippon Animationin animoima 104-osainen piirrossarja, jota tehtiin vuosina 1975 (ensimmäiset 52 osaa) ja 1982 (loput 52 osaa). Sarja perustuu Itävaltalais-saksalaisen Waldemar Bonselsin kirjaan vuodelta 1912.

Hahmojen suunnittelussa oli mukana entinen Disney-taiteilija Marty Murphy. Hän oli mukana myös Peukaloisen retket ja Liisan seikkailut Ihmemaassa -sarjojen suunnittelussa.


Tarinan päähenkilö on mehiläistyttö Maija, joka syntyy mehiläispesässä ja lähtee sieltä tutustumaan häntä ympäröivään maailmaan. Hänen paras ystävänsä on Ville, hieman laiska mutta hyväsydäminen sananlaskuja loputtomasti osaava mehiläispoika. Flip on heinäsirkka, joka auttaa mehiläisiä näiden kohdatessa maailman ihmeitä. Lisäksi sarjassa tavataan monia muitakin hyönteisiä.


Maija Mehiläinen on erityisen suosittu Saksassa, jossa sitä on näytetty televisiossa lähes yhtäjaksoisesti sen valmistumisesta asti. Saksankielisen tunnuslaulun esitti tšekkiläinen laulaja Karel Gott, joka on suosittu paitsi kotimaassaan, myös muualla Keski-Euroopassa. Useat hänen kappaleistaan on säveltänyt niinikään tšekkiläinen Karel Svoboda. Svoboda sävelsi 1970-luvulla musiikkia useisiin lastenohjelmiin. Maija Mehiläisen lisäksi myös Tao Taon ja Peukaloisen retket-sarjan tunnuslaulut ovat Svobodan säveltämiä.Suomessa sarjaa näytettiin ensimmäisen kerran vuonna 1986 Ylellä. Yle on uusinut sarjan muutaman kerran, ja sitä näytetään nyt Juniori-kanavalla. Maija Mehiläinen -sarjakuvalehti ilmestyi Suomessa 1980-luvun lopulla.


Sarjaa on julkaistu videolla ja dvd:llä ja siitä on olemassa kaksi suomidubbia. Pan Vision julkaisi aluksi kuusi dvd:tä jotka sisältävät 4-5 jaksoa. Pian samat jaksot (1-26) pakattiin yhteen boksiin.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Itse olen nähnyt lapsena Mehiläistä kahdella Valittujen palojen kasetilla ja olen tottunut siihen dubbaukseen (esim.Flipin eli sen heinäsirkan äänenä Antti Pääkkönen). Olin hyvin pettynyt ostaessani tuon dvd-boksin, jolla on Ylen dubbaus (taitaa olla muumipapan ääni Flipillä siinä). No täytynee totutella Ylen tuotokseen, onhan siinäkin ihan hyviä ääniä...

Anonyymi kirjoitti...

Alkuperäinen on aina paras!

Jukka Issakainen kirjoitti...

Kasvoin itse 80-luvun lopulla ja tuli monta jaksoa Maija Mehiläistä katsottua televisiosta.

Voinko kysyä että mitä DVD julkaisua tulisi etsiä jos haluan löytää sen vanhemman dubbaus-version?

Arvostan näissä blogi-teksteissä aina maininnat että kuinka monta eri DVD julkaisua (boksi tai volumet) on sarjoista Suomessa julkaistu niin helpottaa etsimistä. :)

Kristian Kanerva kirjoitti...

Voisitko tehdä animesta saman tyylisen kirjoituksen?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...