Animaatioblogi

Tämän blogin aiheena ovat animaatiot: uudet elokuvat, nostalgiset tv-sarjat, dvd-julkaisut, animaatioiden tekijät... kaikki animaatioihin liittyvä.

sunnuntai 17. tammikuuta 2010

Satoshi Konin elokuvat

Satoshi Kon on yksi Japanin lahjakkaimmista ja luovimmista animaatio-ohjaajista. Hänen elokuvansa ovat Suomessakin tuttuja myös muille kuin animeharrastajille.


Vuonna 1963 syntynyt Kon aloitti mangapiirtäjänä. Ensimmäinen elokuva jonka parissa hän työskenteli, oli Memories (Memorîzu) vuonna 1995 ja Kon toimi Magnetic Rose-osan käsikirjoittajana.


Kon siirtyi 1972 perustetulle Madhouse-studiolle, jonka elokuvia ovat mm. Metropolis ja Ninja Scroll. 1997 valmistui Konin esikoisohjaus, psykologinentrilleri Perfect Blue (Pāfekuto Burū). Elokuva kertoo pop-tähti Mima Kirigoesta, joka tahtoo lopettaa puhtoisen ja imelän laulajauransa ja ryhtyä vakavasti otettavaksi näyttelijäksi. Hänen faninsa eivät ole tästä mielissään ja yksi fani alkaa pakkomielteisesti vainota Mimaa. Kriitikot ottivat elokuvan hyvin vastaan ja se palkittiin useilla filmifestivaaleilla.


Konin seuraava elokuva valmistui vuonna 2001 ja tälläkertaa hän oli myös käsikirjoittaja. Millennium Actressin (Sennen Joyū) päähenkilö on kuuluisa näyttelijätär Chiyoko Fujiwara, jonka elämästä Genya Tachibana tekee dokumenttia. Elokuvassa on takaumia sekä Chiyokon oikeasta elämästä, että hänen elokuvarooleistaan ja tosi ja fiktio sekoittuvat. Myös Millenium Actress oli menestys. Se on mm. listattu 50 parhaan animaatioelokuvan joukkoon Internet Movie Databasessa.


Tokyo Godfathers (Tōkyō Goddofāzāzu) valmistui vuonna 2003. Myös tässä elokuvassa Kon toimi ohjauksen lisäksi käsikirjoittajana. Kolme koditonta; transvestiitti Hana, alkoholisoitunut pummi Gin ja kotoaan karannut teinityttö Miyuki, löytävät jouluna roskien joukosta vauvan. Kolmikko alkaa selvittää vauvan alkuperää, ja joutuu samalla kohtaamaan myös kukin oman menneisyytensä. Melko synkistä lähtökohdista huolimatta elokuvassa on mukana myös huumoria.


Seuraavaksi Kon ohjasi 13-osaisen tv-sarjan Paranoia Agent (Mōsō Dairinin).
Sarja kertoo salaperäisen pahoinpitelijän aiheuttamista rikoksista ja ihmisistä joita rikokset jotenkin koskettavat ja mysteeri alkaa pikku hiljaa paljastua.


Konin viimeisin elokuva on vuodelta 2006. Paprikan (Papurika) keskeisiä teemoja ovat unet ja alitajunta. Scifiä, trilleriä ja fantasiaa sekoittavan elokuvan täysi sisäistäminen saattaa vaatia useita katselukertoja, ja visuaaliasesti loistava elokuva kyllä kestää sen. Elokuvassa on yhdistely 2D ja 3D animaatiota. Kon itse näkyy elokuvassa baarimikko-hahmona, jota ääninäyttelee Yasutaka Tsutsui, jonka kirjan pohjalta Kon on käsikirjoittanut Paprikan.

Marraskuussa 2008 Kon vieraili Suomessa kertomassa elokuvistaan. Suomi on ainoa Pohjoismaa jossa Millennium Actress oli teatterilevityksessä. Nelonen on esittänyt Tokyo Godfathersin televisiossa jouluna 2008 ja 2009. Kaikki Konin elokuvat esikoista Perfect Blueta lukuunottamatta on julkaistu Suomessa dvd:llä suomeksi tekstitettyinä. Myös tv-sarja Paranoia Agent on julkaistu Suomessa neljällä levyllä.


Kaikki Konin elokuvat tähän asti ovat olleet aikuisille suunnattuja. Hänen seuraavan elokuvansa pitäisi kuitenkin sopia myös lapsille. Yume Miru Kikai, englanniksi The Dream Machine, kertoo roboteista ja sen pitäisi valmistua 2010.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...