Esittelyssä kolme animaatiota joiden päähenkilönä on siili.
Yuriy Norshteyn vuonna 1975 ohjaaman Siili sumussa (Ёжик в тумане) on tuottanut venäläinen Soyuzmultfilm-studio. Pala-animaationa toteutettu lyhytelokuva on utuisen kaunis klassikko. Vuonna 2003 Siili sumussa valittiin kaikkien aikojen parhaaksi animaatioksi, kun 150 parasta animaatiota listattiin Japanissa.
Tarinassa siili on matkalla ystävänsä karhun pennun luokse tapansa mukaan juomaan teetä ja laskemaan tähtiä, kun se kohtaa sumussa seisovan hevosen. Siili tulee uteliaaksi sumusta ja lähtee tutkimaan sitä. Se kohtaa monia pelottavia asioita ja olentoja, mutta saa myös apua ja voittaa pelkonsa.
Vuonna 1985 tehty tv-sarja Jozhik-siilistä on esitetty Suomessa Pikku Kakkosessa. Lyhyissä animaatiopätkissä nokkela siili auttaa muita metsäneläimiä piikkiensä avulla, esimerkiksi käyttämällä piikkejä kutoessaan kylmettyneelle toverilleen lämmintä vaatetta, tai muotoilemalla piikeistänsä erilaisia kapistuksia. Sarja on saksalainen ja sen käsikirjoittajana toimi Bettina Matthaei ja ohjaajana Alexander Zapletal.
Ilmeisesti Mtv3-kanavalla esitetyn saksalaisen siili-sarjan (Mecki und seine Freunde) suomenkielistä nimeä en löytänyt. 13-osainen sarja kertoo Mecki-nimestä siilistä ja hänen perheestään, johon kuuluvat vaimo ja lapset Max ja Molly.
Vaikka tämä piirrossarja on vuodelta 1995, on Mecki huomattavasti vanhempi hahmo. Vielä nimetön siili esiintyi Diehlin veljesten nukkeanimaatiossa, joka pohjautui tarinaan jäniksen ja siilin kilpajuoksusta vuonna 1939. Hahmoa käytettiin myös postikorteissa, ja Meckiksi nimetty siili alkoi elää omaa elämäänsä. Se päätyi esiintymään sarjakuvissa ja kirjoissa, ja siitä tuli hyvin suosittu. 1950-luvulla Mecki esiintyi nukkeanimaatioissa.
5 kommenttia:
Tuo Siili sumussa on kyllä hienointa ikinä! Ylistyssanat loppuvat kesken. Osaatko sanoa löytyykö niiden 150:n animaation listaa mistään? Kiinnostaisi tietää mitä kaikkea Siili jätti taakseen.
-Sanni Käheä
Lista löytyy täältä:
http://niffiwan.livejournal.com/7455.html
Tämä listaus on siis julkaistu vuonna 2003 Laputa-animaatiofestivaaleilla Japanissa. 140 animaatiotaiteilijaa nimesi 20 omaa suosikkiaan, ja niiden listojen peruteella tehtiin yksi 150 animaatiota käsittävä lista.
Itse olen vasta tämän vuoden puolella löytänyt venäläiset/neuvostoliitto aikaiset animaatiot jotka ovat erittäin nättiä katseltavaa. Onko mitään erikoisartikkelia siihen kategoriaan?
Varmaankin massiivisimmasta Neuvostoliittolaisesta/Venäläisestä studiosta Soyuzmultfilmistä löytyy pieni esittely:
http://elakoonkuvat.blogspot.com/2010/03/soyuzmultfilm-studio.html
Aika pintaraapaisu tuo kyllä on.
Missä halvatussa Sonic on?
Lähetä kommentti