Animaatioblogi

Tämän blogin aiheena ovat animaatiot: uudet elokuvat, nostalgiset tv-sarjat, dvd-julkaisut, animaatioiden tekijät... kaikki animaatioihin liittyvä.

perjantai 20. marraskuuta 2009

Maa aikojen alussa

Maa aikojen alussa on varmaan monille tuttu elokuvasarjana, jonka jatko-osat eivät tunnu loppuvan koskaan. Pienet dinosaurukset ovatkin seikkailleet jo kolmessatoista elokuvassa vuoteen 2007 mennessä. Samana vuonna aloitettiin myös tv-sarjan esittäminen. Sitä on tehty 26 osaa, jotka on Suomessa julkaistu dvd:llä.


Aivan ensimmäinen Maa aikojen alussa -elokuva on jatko-osia ja tv-sarjaa huomattavasti laadukkaampi. Sitä olivat tuottamassa mm. George Lucas ja Steven Spielberg.

Ohjauksesta vastasi Don Bluth. Ennen oman studionsa perustamista hän työskenteli animaattorina Disneyllä. Bluthin ensimmäinen pitkä elokuva oli Rouva Brisby ja hänen salainen maailmansa (The Secret of NIMH) vuonna 1982. Muita hänen ohjauksiaan ovat mm. Fievel matkalla Amerikkaan (1986) ja Anastasia (1997).Juoni
Elokuvan tapahtumat sijoittuvat dinosaurusten aikaan. Kasvinsyöjät elävät vaikeita aikoja, koska ruoka on loppumassa. Kaikki lähtevät vaeltamaan kohti Suurta Laaksoa, jossa ruoan pitäisi riittää kaikille.

Päähenkilö on pitkäkaula Pikkutassu, joka tekee matkaa äitinsä ja isovanhempiensa kanssa. Kasvinsyöjien perässä vaanivat kuitenkin pedot. Pikkutassun äiti kuolee suojellessaan lastaan terävähampaalta. Samaan aikaan tapahtuu maanjäristys joka hajottaa useat dinosauruslaumat ja perhekunnat.

Pikkutassu jää yksin, mutta muistaa äidiltä saamansa ohjeet Suuren laakson löytämiseksi. Hän tapaa neljä muuta yksinäistä dinosauruslasta. Pikkutassu, Alli, Sera, Petri ja Piikki lähtevät matkalle yhdessä, vaikka eri lajit eivät yleensä ole toistensa kanssa tekemisissä.

Terävähammas saalistaa ja joukon yhteishenki rakoilee mutta lopulta Suuri laakso ja kadonneet perheenjäsenet löytyvät.


Elokuvasta leikattiin pois useita jo valmiiksi animoituja kohtauksia, koska niitä pidettiin liian pelottavina. Ohjaaja Don Bluth ei ollut tähän tyytyväinen, mutta ei voinut asialle mitään. Myös Pikkutassun äidin kuolema oli suunnitelmissa poistaa, mutta juonen kannalta se oli liian oleellinen kohtaus. Tarinaan kuitenkin lisättiin vanha dinosaurus, jonka Pikkutassu kohtaa ja jonka opetukset rakkaiden menettämisestä lievensivät sekä Pikkutassun että katsojien ahdistusta.

Teemakappaleen esitti Diana Ross, mutta se kuullaan vasta lopputeksteissä. Elokuvan aikana ei ole lauluja. Hahmot alkavat esittää laulunumeroita vasta jatko-osissa.


Suomen ensi-ilta oli joulukuussa 1989. Maa aikojen alussa on julkaistu vhs:llä ja dvd:llä ja dubattu suomeksi.

1 kommentti:

Jesse kirjoitti...

Maa aikojen alussa kaikki VHS/DVD/teatteriversion poistetut kohtaukset mukaanluettuna on esitetty suomen TV:ssä vuosina 1995 ja 1998 kolmoskanavalla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...