Animaatioblogi

Tämän blogin aiheena ovat animaatiot: uudet elokuvat, nostalgiset tv-sarjat, dvd-julkaisut, animaatioiden tekijät... kaikki animaatioihin liittyvä.

maanantai 9. marraskuuta 2009

Ponyo tahtoo olla ihminen

Hayao Miyazakin uusin elokuva Gake no ue no Ponyo saapui Suomeen Syyskuussa 2009. Japanin ensi-ilta taas oli jo vuotta aiemmin, kesällä 2008. Elokuva nousi nopeasti Japanin katsotuimmaksi. Musiikit on säveltänyt tälläkin kertaa Joe Hisaishi.(Juonipaljastuksia)
Ponyo rantakalliolla kertoo meren rannalla asuvasta viisivuotiaasta Sosukesta, joka pelastaa kalan jonka nimeää Ponyoksi. Ponyo on meressä asuvan velhon, Fujimoton tytär. Isä ei haluaisi päästää tytärtään pinnalle, ihmisten saastuttamiin vesiin. Tavattuaan Sosuken Ponyo kuitenkin haluaa muuttua ihmiseksi. Nuolaistuaan pojan verta hän onnistuukin kasvattamaan itselleen jalat ja kädet ja palaa Sosuken luo tytöksi muuttuneena. Paluu tosin nostattaa hirmumyrskyn joka on hukuttaa alleen koko kaupungin.Tarinaan on otettu vaikutteita H. C. Andersenin Pienestä merenneidosta, mutta lopputulos tuo mieleen ennemmin Miyazakin vanhan klassikon, Naapurini Totoron. Lapsihahmot ovat aitoja ja eläväisiä ja varsinkin Ponyon sympaattinen uteliaisuus tuo katsojallekin hyvän mielen. Pahishahmoja ei ole, eikä merikään ole lopulta niin uhkaava miltä se hetkittäin näyttää.

Kaikki Studio Ghiblin animaatiot ovat perinteisiä käsinpiirrettyjä. Vuodesta 1993 tietokoneita on käytetty apuna, mutta varsinaisia tietokoneanimaatioita Ghiblin ei voi sanoa tehneen. Ponyon kohdalla Miyazaki päätti olla käyttämättä tietokoneita lainkaan. Elokuva on siis piirretty kokonaan käsin, mikä on 2000-luvulla todella harvinaista. Ohjaajan omaa kädenjälkeä voi ihastella merikohtauksissa.

Elokuvan suomidubin on ohjannut Pekka Lehtosaari. Rooleissa ovat mm. Aada Kuoppa, Akira Takaki, Elena Leeve ja Ismo Alanko.

1 kommentti:

Minna kirjoitti...

saat lainata tän mulle ku ostat tän :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...