Animaatioblogi

Tämän blogin aiheena ovat animaatiot: uudet elokuvat, nostalgiset tv-sarjat, dvd-julkaisut, animaatioiden tekijät... kaikki animaatioihin liittyvä.

lauantai 25. syyskuuta 2010

Totoro tutuksi


Totoro on Hayao Miyazakin Naapurini Totoro (Tonari no Totoro) elokuvan nimihahmo. Tämä japanilaisen Studio Ghiblin elokuva on valmistunut vuonna 1988 ja on yksi studion ja Miyazakin tunnetuimpia ja rakastetuinpia elokuvia.


Totorosta puhuttaessa tarkoitetaan useimmiten Totoro-kuningasta, joka on kolmemetrinen harmaakarvainen olento. Elokuvassa nähdään myös sininen Chuu Totoro, joka on n.60 senttinen ja hyvin paljon suurinta totoroa muistuttava sekä pieni valkoinen totoro, Chibi Totoro joka pystyy muuttumaan näkymättömäksi.

Lisää totoroita nähdään lyhytelokuvassa Mei ja kissanpentubussi, jota esitetään ainoastaan Ghiblin museossa Japanissa.

Totoro on eräänlainen metsänhenki. Vaikka Miyazakin elokuvissa on mukana japanilaista mytologiaa, on Totoro Miyazakin itsensä kehittämä eikä perinteinen japanilainen satuhahmo. Totoro-nimi on Mein keksimä. Japaninkielen sana totoru tarkoittaa peikkoa, mutta pikku Mein suussa sana muuttuu totoroksi.


Totorot eivät puhu, mutta ainakaan Totoroista suurin ei ole täysin mykkä vaan ääntelehtii kyllä, ja innostuu toisinaan jopa mylvimään. Se myös musisoi soittamalla okariinaa. Sillä on mahtava purukalusto, mutta se ei silti tunnu uhkaavalta tai pelottavalta. Hampaitaan se tuntuu käyttävän lähinnä esitelläkseen niitä leveässä hymyssä.


Aikuisille Totoro näkyy tuulen henkäyksenä, mutta lapsille se on todellinen ja kiidättää heitäkin ilmojen halki. Totoro kuvastaa hienosti lapsen mielikuvituksen voimaa. Totorot suhtautuvat lapsiin ystävällisesti mutta pysyvät silti mystisinä. Ne tulevat paikalle kun tulevat ja menevät sitten menojaan eikä niiden tekemisiä juuri voi ennustaa tai yrittää hallita. Mutta kun Satsuki todella tarvisee Totoron apua, on otus löydettävissä ja valmis auttamaan.

Totoro asuu mahtavan kamferipuun sisässä ja antaa Meille ja Satsukille lahjaksi tammenterhoja. Myöhemmin kun tytöt ovat istuttaneet siemenet totorot järjestävät istutuksen ympärillä tanssin, jonka ansiosta siemenistä kasvaa hetkeksi metsä. Totoro-elokuvasta voi löytää luonnonsuojelullista sanomaa, onhan metsä näiden olentojen elinpaikka ja Totoro itse lähes luonnonvoima.


Totoro komeilee Studio Ghiblin nykyisessä logossa. Totoro on paikkansa ansainnut, sillä Totoro-oheistuotteiden myynti on vaikuttanut merkittävästi studio Ghiblin talouteen ja sitä myöten koko studion olemassaoloon. Kaikki sai alkunsa kun leluyhtiö huomasi Totoro-hahmon soveltuvan hyvin pehmoleluksi ja sai luvan valmistaa niitä. Vaikka elokuva oli ilmestynyt jo muutamaa vuotta aiemmin Totoro-pehmot olivat menestys.


Totorosta on vuosien myötä tullut ilmiö ja se tunnistetaan hyvin myös Japanin ulkopuolella. Tämä näkyy esimerkiksi vierailuna muissa elokuvissa ja tv-sarjoissa. Studio Ghiblin Pom Pokossa se lentää maagisessa kulkueessa muiden kummallisuuksien joukossa. Tänä vuonna valmistuneeseen Pixarin Toy Story 3 elokuvaan Totoro on päässyt mukaan leluna. South Parkissa Totoro näkyy 11.kauden Imaginationland -jaksoissa yhtenä mielikuvitusmaan asukkaana.

Jopa asteroidi on nimetty Totoron mukaan. 10160 Totoro -asteroidin löysi japanilainen tähtitieteilijä.


Totorolla riittää faneja ympäri maailmaa. Hahmosta on saatavilla lukematon määrä mitä mielikuvituksellisempia oheistuotteita, mutta fanit voivat ilmaista ihastustaan myös tekemällä Totoro-aiheisia käsitöitä tai leipomuksia. Jopa Suomesta löytyy ihmisiä jotka ovat ottaneet Totoro tatuoinnin.

6 kommenttia:

Minna kirjoitti...

Voi vitsi, mun täytyy kyllä nähdä tämä. Katsoin joskus ehkä puolet leffasta, niin että alku ja loppu on siis näkemättä :/ Huono homma, korjattava on!

Euva kirjoitti...

Korjaus: Totoro ei ole päiväkodin pehmolelu Toy Story 3- elokuvassa, vaan Bonnie-nimisen tytön lelu. Tulin juuri katsomasta kyseistä elokuvaa, joten pisti silmään ja oli pakko korjata... :)

Minna kirjoitti...

Ihana juttu Totorosta! Vihdoin mulle selvisi noiden pikkutotoroiden nimetkin :). Kiitos oi suuri!

NoJopas kirjoitti...

Korjasin Totoron Toy Story vierailusta kertovaa pätkää hieman. En ole itse leffaa käynyt katsomassa, joten en edes tiedä kuinka monessa kohtaa Totoro näkyy. Netissä vierailu on saanut aika paljon huomiota.

Totoro on ehdottomasti katsomisen arvoinen elokuva ja yksi omista suosikeistani.

Euva kirjoitti...

^Totoro-pehmolelu näkyy muutamassa kohdassa elokuvaa. Se ei mitenkään ole suuressa "roolissa". Mutta ei sitä kuitenkaan voi olla huomaamatta, sen verran "avoimesti" ja näkyvästi se siinä esiintyy.

Nyt kun vihdoin olen saanut tänne kirjoitettua jotain, niin sanotaan vielä samaan syssyyn tämä, mikä on pitänyt kirjustella jo jonkin aikaa: Mahtava blogi! Olen niin iloinen, että sattumalta löysin tämän tässä hiljattain. Hienoa, että joku jaksaa tutkia animaatioita noin perinpohjaisesti ja koota ja kirjoittaa ne meidän muiden animaatio-höpsöjen iloksi. Huh, minulla on vielä paljon luettavaa, ennen kuin pääsen ajantasalle näissä bloggauksissa... :D

Nimesi on muuten tuttu jonkin ajan takaa eräältä Muumi-aiheiselta foorumilta... ;)

T: "Nippu"

NoJopas kirjoitti...

Kiitos! Olen tosiaan kirjoitellut monille eri foorumeille animaatioista ja muistan kyllä muumifoorumin ja sieltä Nipun! Hauskaa että tiet kohtaavat taas, se foorumi meni kiinni niin yllättäin.

Kaverini heitti idean blogista ja onkin ollut kiva keskittää kirjoitukset yhteen paikkaan, eikä monille eri foorumeille. Täytyy kuitenkin olla joku paikka mihin purkaa näitä asioita. :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...