Animaatioblogi

Tämän blogin aiheena ovat animaatiot: uudet elokuvat, nostalgiset tv-sarjat, dvd-julkaisut, animaatioiden tekijät... kaikki animaatioihin liittyvä.

tiistai 19. kesäkuuta 2012

Taotaon jaksot 1-13

Taotaon jaksot koostuvat tunnetusti Panda-Muorin tarinoista. Joka jaksossa on uusi tarina ja tietysti uudet hahmot ja tapahtumapaikat. Jaksoja on kaikkiaan 52, joten joka tarinan muistaminen ei olekaan ihan helppoa. Suomenkieliset jaksojen nimetkään eivät aina kerro tarinasta kovinkaan paljon. Jos siis yrittää etsiä yhtä tiettyä suosikkijaksoaan tai muistaa lapsuudestaan jonkun tarinan vain hatarasti, ei oikean osan jäljittäminen välttämättä olekaan ihan helppoa.

Käyn blogissa läpi kaikki 52 jaksoa, 13 jakson pätkiin jaettuna. Luvassa on lyhyt juonikuvaus ja kuva jokaisesta jaksosta. Ensin ajattelin julkaista kaikki neljä esittelyä peräkkäin, mutta siinä voisi tulla ähky sekä kirjoittajalle että lukijoille, joten seuraavia jaksoja ei ole luvassa ihan heti näiden ensimmäisten kolmentoista jälkeen.

Jos joku jaksoesittely kolahtaa niin että se pitäisi päästä itse katsomaan, niin kaikki sarjan jaksothan on julkaistu Suomessa kymmenellä dvd:llä. Lisäksi jaksot 1-26 on julkaistu boksilla.

Jakso 1: Tarina variksesta, joka halusi näyttää tikalta

Jakson nimi ei viittaa Panda-Muorin kertomaan tarinaan vaan siihen johtavaan kehyskertomukseen jossa varis rakastuu palokärkeen ja yrittää tämän takia muuttua palokärjeksi itsekin. Panda-Muori kertoo Varikselle tarinan ajasta jolloin maa oli juuri luotu, ja eläimiltä puuttui värit. Jumala maalasi muut eläimet itse, mutta Pöllö ja Varis ryhtyivät puuhaan itsekseen. Varis maalasi Pöllön maanläheisesti ruskeaksi ja Varis taas sai kauniit kirkkaat värit. Tästä Varis ylpistyi ja se hermostutti Pöllön, joka suuttuneena maalasi Variksen mustaksi.


Jakso 2: Tarina jäniksestä, joka voitti leijonan

Savannin eläimillä on ongelma. Ahnas leijona vaanii niitä ja moni on jo joutunut surman suuhun. On aika keksiä ongelmaan ratkaisu. Kun käyttökelpoisia ideoita ei tule, päättävät eläimet arpoa leijonalle säännöllisesti uhrin, jotta muut saavat olla rauhassa. Jänis joutuu vuoroon ensimmäisenä. Jänis ei kuitenkaan halua antautua ateriaksi ja päättää huijata leijonaa. Se väittää leijonalle kohdanneen savannilla toisen leijonan joka on hotkaissut tälle leijonalle tarkoitetun aterian. Jänis johdattaa leijonan lammelle tapaamaan tunkeilijaa. Vedestä tosiaan tuijottaa toinen leijona ja reviiriään puolustaen leijona loikkaa veteen. Korkeat rantatörmät estävät sen pääsyn takaisin rannalle ja jänis on voittanut.

Jakso 3: Tarina omahyväisestä käärmeestä

Tarina tapahtuu aikana jolloin jumala on juuri luonut maailman ja alkaa nyt tehdä sinne elämää. Hän muovailee savesta, sateesta, pilvistä ja tähtisumusta tehdystä taikinasta erilaisia eläimiä. Lopputuloksena on monen näköisiä ja kokoisia otuksia jotka lähtevät innoissaan maahan. Meno ei vain ole kovin sulavaa, paitsi käärmeellä. Muut ovat kovin kömpelöitä. Tämä johtuu tietysti siitä että Jumala on unohtanut tehdä eläimille jalat. Eläinten valittaessa ongelmaansa Jumalalle hän alkaa heti korjata virhettään. Lopulta jokainen eläin saa itselleen sopivat jalat, paitsi kopea käärme joka on jäänyt maahan. Kun se vihdoin nöyrtyy ja lähtee hakemaan jalkoja on taikina loppunut. Käärme jää jalatta mutta Jumala maalaa sen selkään kauniita kuvioita.


Jakso 4: Tarina kolmesta pöyhkeästä sammakkosisaruksesta

Nuori majava rakastuu palavasti kolmesta sammakkosisaruksesta nuorimpaan. Muiden eläinten varoituksista huolimatta hän lähtee kosiomatkalle, mutta saa pettyä karvaasti kun kauniit sammakot ovatkin ilkeitä ja ylimielisiä. Pikkusisko ei suostu Majavan vaimoksi mistään hinnasta. Majava ottaa rukkaset niin raskaasti että aiheuttaa itkullaan tulvan ja Sammakko-neidot menettävät kotinsa. Lopulta taivaan Kuu ottaa Sammakot luokseen. Tämä satu ratkaisi Tao Taon ja Kiki-apinan pohtiman arvoituksen siitä näkyykö Kuun pintakuvioissa sammakkoja vai jäniksiä.


Jakso 5: Tarina krokotiilikuninkaasta ja hänen sairaasta vaimostaan

Krokotiilit elävät onnellisina omassa maassaan kunnes krokotiilikuningatar sairastuu yllättävän lumisateen jälkeen. Petollinen ministeri väittää epätoivoiselle kuninkaalle että parannuskeino on apinanmaksa, joka täytyy hakea apinakuninkaan maasta. Kuningas lähtee pitkälle matkalle hakemaan lääkettä ja kuljettuaan aavikon ja jäätikön halki päätyy lopulta pienelle apinoiden asuttamalle saarelle. Krokotiili vie yhden apinoista toiselle saarelle jossa kasvaa paljon herkullisia hedelmiä ja vaatii palkaksi apinan maksaa. Apina kauhistuu, mutta keksii huijata kuningasta antamalla tälle kaksi kypsää viikunaa. Kuningas ottaa vale-maksat ja onnistuu vielä palaamaan kotiin. Ihme tapahtuu kun kuningatar virkoaa hedelmät syötyään.

Jakso 6: Tarina jäniksestä, joka panee liikkeelle hurjan huhun

Jänis ja villikissa leikkivät piilosta. Viekas Villikissa keksii huikean piilon, hän kaivautuu maahan. Näkyviin jäävät vain kissan hampaat. Jänis tulee etsimään Villikissaa ja huomaa maasta loistavat hampaat ja pelästyy. Jänis säntää kertomaan muille eläimille maasta kasvavista maahishampaista, ja huhu alkaa saada hurjat mittasuhteet. Eläimet järjestävät kokouksen ratkaistakseen pelottavan tilanteen. Lopulta vanha kilpikonna lähtee selvittämään mistä hampaissa todella on kyse. Hän löytää Villikissan ja huhujen levittämisestä alkanut pakokauhu laantuu.

Jakso 7: Tarina valkoisesta kamelista

Valkoinen kameli on itserakas ja pitää itseään liian hyvänä muiden kamelien seuraan. Se lähteekin etsimään omalle arvolleen sopivampaa asuinpaikkaa ja päätyy ihmisten luo. Siellä se saa hyvää kohtelua ja komean sulhasen. Romanssin seurauksena on valkoinen kamelin poika, ensimmäinen olento jota emo on itsensä lisäksi rakastanut. Valitettavasti ihmiset erottavat emon ja poikasen toisistaan. Emo ja poikanen haluavat tietysti olla yhdessä ja jälleennäkeminen tapahtuu laaksossa josta emo on kotoisin.


Jakso 8: Tarina varovaisesta lepakosta

Hiiri kahdehtii lintuja ja alkaa sinnikkäästi opetella lentämistä. Kovan harjoittelun tuloksena sille kasvaa siivet, hiiri on siis muuttunut lepakoksi. Kun lintujen ja nisäkkäiden välille syttyy sota on lepakko vaikean valinnan edessä. Kuuluko sen lintuihin vai nisäkkäisiin?

Jakso 9: Tarina turhamaisesta korppikotkasta

Lintujen joukossa on yksi joka ei ota osaa muiden lintujen juhliin. Se on korppikotka, joka häpeilee rujoa ulkomuotoaan. Juhlien jälkeen se kerää muilta pudonneita höyheniä ja haaveilee olevansa kaunis. Kun korppikotka pelastaa joutsenen poikasen, linnut palkitsevat hänet antamalla omista höyhenistään yhden korppikotkalle, jolle tehdään uusi upea höyhenpuku. Valitettavasti korppikotka ylpistyy uudesta uljaasta ulkonäöstään ja mukavasti linnusta tulee turhamainen ja kova. Ongelma ratkeaa itsestään kun korppikotka menettää lainahöyhenensä myrskyssä.

Jakso 10: Tarina lintujen muuttopäivästä

Linnut elävät onnellisina omassa laaksossaan. Haikarat ovat saamassa perheenlisäystä ja kaikki on mallillaan. Sitten laaksoon sataa lunta ja sen järvet jäätyvät. Ruoka loppuu. Kun tilanne näyttää toivottomalta talvi päättyy yhtä äkisti kun se alkoikin. Linnut ovat silti huolissaan tilanteesta. He lähettävät haikaran etsimään ilmastoltaan miellyttävämpää seutua. Haikara löytääkin uuden ihanan laakson, mutta alkaa epäröidä riittääkö sielläkään ruokaa kaikille linnuille. Tuore isä päätyy valehtelemaan muille linnuille ettei ole löytänyt uutta asuinpaikkaa. Hän suunnittelee turvaavansa näin oman perheensä tulevaisuuden. Sitten rankka matka alkaa painaa haikaraa ja se pyörtyy. Muut linnun alkavat hoitaa sitä ja häpeissään se tunnustaa valheensa. Haikara saa anteeksi ja kaikki laakson linnut lähtevät kohti uutta asuinpaikkaa, palatakseen kuitenkin kesäksi takaisin.

Jakso 11: Tarina pikkukalojen seikkailusta

Bibi ja Bubu ovat järvessä asuvat kalakaverukset. Järveä hallitsee paha hauki jonka pikku kalat onnistuvat voittamaan. Niinpä heidät kruunataan kuninkaiksi, mutta kuninkaallisten arki onkin tylsää. He kaipaavat seikkaluja ja lähtevät kohti suurta ja jännittävää merta. Mutta matka on vaarallinen ja kalat joutuvat moneen pulaan. Eikä se merikään niin ihana ole, suolainen ja täynnä ilkeitä otuksia. Kotijärvi on Bibille ja Bubulle paras paikka.

Jakso 12: Tarina keijujen hääjuhlista

Ihanalla keijutytöllä riittää kosijoita, mutta tyttö jakaa vain rukkasia. Isä ei ole tästä mielissään ja asettaa tytölle vaatimuksen. Tämän on otettava puolisokseen kosija joka pystyy ahmimaan kymmenen korillista ruokaa kerralla. Tehtävä on kaikille mahdoton. Keiju on tästä hyvillään sillä hänellä on mielessään yksi potentiaalinen kumppani, Jänis. Myös Jänis on kuullut syömishaasteesta ja lähtee kosiomatkalle. Matkallaan Jänis kohtaa monta eläintä jotka tarvitsevat apua ja Jäniksellä riittää aikaa ja sydäntä auttaa kaikkia parhaansa mukaan. Se kannattaa, sillä kun Jäniksen on aika tyhjentää korit ruuasta tulevat kaikki hänen uudet ystävänsä apuun.Jakso 13: Tarina merkillisistä ystävyksistä

Siili (vai piikkisika?) ja villisika asuvat naapureina. Siili asuu mäen päällä tornissa ja Villisika mäen alla savimajassa. Vaikka he asuvat naapureina he eivät ole tekemisissä keskenään. Hiiren ehdotuksesta Siili ja Villisika ryhtyvät viljelemään yhdessä maata. Nopeasti heillä alkaa mennä sorkat ja tassut ristiin, kun Villisika laiskottelee ja Siili ahkeroi pellolla. Kaksikko tekee sopimuksen, jonka mukaan Villisika saa sadosta maan päällä kasvan osan ja Siili maan alla kasvavan osan. Villisika tietysti häviää kaupoissa. Syntyy sota jonka myllerryksessä menetetään koko sato.

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Minun tietääkseni jaksoja 27-52 ei ole julkaistu DVD:llä, vaan jaksot 1-26 on julkaistu kahteen otteeseen. Yhtenä pakettina ja yksittäisinä DVD-julkaisuina.

Anonyymi kirjoitti...

Tällä sivulla on mainittu 2.5.2011
"19.5 Tao Tao 7-10. Kaikki aiemmin julkaisemattomat jaksot, eli osat 27-52." Joten kaikki osat pitäisi olla julkaistuna DVD:lle

NoJopas kirjoitti...

Juu, jaksot 1-26 on julkaistu yksittäisinä levyinä (1-6) ja yhtenä boksina ja vuosi sitten julkaistiin neljä dvd:tä (7-10) lisää joilla on nuo loput jaksot, 27-52. Kansikuvat löytyy täältä: http://elakoonkuvat.blogspot.fi/2011/05/toukokuussa-dvdlle.html

Anonyymi kirjoitti...

En oikeen tienny mihkä tän kommentin oisin laittanu, mut mulla ois kysymys :D
ku joskus tuli näitä iltapäiväsarjoja, niin muistan hyvinhyvin hämärästi jonkun missä ois ollu virtahepoja (?) tai vastaavia elukoita, ja että ne ois elelly jossain viidakon tapasessa, mut melko ihmismäisesti kuitenki. Mua on häirinny ihan sairaan kauan, et mikähän ohjelma oli kyseessä, ni jos sattusit muistaan :)

NoJopas kirjoitti...

Tarkoitat varmaan sarjaa "Petit Potam/Little Hippo", suomeksi "Pikku Hippo."

Muistan tuon, en kyllä hirveän hyvin. Esim. yhdenkään hahmon nimeä en osaa sanoa.

http://www.youtube.com/watch?v=oVJ91i1X6SA

Anonyymi kirjoitti...

Jooo !! Kiitos :)

Anonyymi kirjoitti...

Kiva, että aloit tehdä tätä listausta/lyhyitä esittelyjä Tao Tao:n jaksoista! Minulla on tuo jaksojen 1-26 DVD-boxi, mutta koska tarinoiden nimet eivät juuri mitään sano, on juuri sen mielessä pyörivän jakson löytäminen vaikeaa.

Pidin lapsena erityisesti jaksoista "Omahyväinen käärme", "Tarina valkoisesta kamelista" ja "Keijujen hääjuhlasta".
Saanen seuraavasta Tao Tao-päivityksestäsi uuden nostalgiapiikin. :)

-maitorahka

NoJopas kirjoitti...

Minun täytyisi nyt hankkia tuo boksi että pääsisin katsomaan seuraavat jaksot ja kirjoittamaan niistä tuoreeltaan. Boksin ostoa onkin tässä muutama vuosi suunniteltu. :D

Loppupuolen jaksoja nauhoitin itse tv:stä ennenkuin ne julkaistiin.

Emppu kirjoitti...

Muistan ton Tao Taon 5. jakson! Näin sen joskus tosi pienenä viimeksi mut muistan viel et se oli mun lempijakso :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...